Jak na osvětlení koupelny

Světla v koupelně není nikdy dost! Aby se vám nestalo, že se při pohledu do zrcadla nepoznáte, máme tu pár zajímavých tipů k osvětlení koupelny. Dobře zvolené osvětlení přispívá k celkové náladě, která nás během dne provází. Nezapomeňte, že světlé obklady odrážejí světlo lépe než tmavé. Správné osvětlení světlé koupelny tak vyžaduje při zachování stejné kvality světla méně elektrické energie než osvětlení tmavé koupelny.

V koupelně musíme především dodržovat předepsané bezpečnostní normy, proto je třeba zvolit svítidla s dostatečným krytím, tedy utěsněním, aby se do elektroniky nedostala voda.

SAPHO ASTA 28 stropní svítidlo

Správné osvětlení v koupelně by se mělo skládat minimálně ze dvou částí:

  •  hlavní osvětlení 
  •  osvětlení prostoru u zrcadla
Co se skrývá pod značkou "IP"?
Stupeň ochrany IP má za sebou napsaná dvě čísla, která jasně udávají, do které zóny v koupelně je svítidlo určeno. 

Rozeznáváme 4 zóny označené od 0 do 3. 

  • Zóna 0 tvoří vnitřní prostor vany či sprchy
  • Zóna 1 se nachází bezprostředně nad vanou - prostor od okraje vany nebo sprchy do výšky 2,25 m a patří sem svítidla nízkovoltová, která pracují pod bezpečným napětím 12V
  • Zóna 2  - patří sem svítidla označená IP44 
  • Zóna 3  - nejvzdálenější  - svítidla s krytím IP21

Hlavní osvětlení

Vytváří se především stropními svítidly. Ta mohou být namontována na strop, případně zapuštěna přímo do stropu (například do sádrokartonu). V koupelnách s malými rozměry může hlavní osvětlení nahradit osvětlení zrcadla.

Osvětlení zrcadla

Svítidla kolem zrcadla jsou ideální při holení a make-upu, protože osvětlují prostor před zrcadlem jasným světlem z obou stran a nevytvářejí stíny na tváři (jak je to při osvětlení shora).

To by mělo být rovnoměrné, bez stínů a nemělo by oslňovat. U větších zrcadel se doporučuje použít i jedno svítidlo nad zrcadlem.

SAPHO ALIX galerka s LED osvětlením

Často používaným  světelným zdrojem jsou boční svítidla se stínítkem, které neoslňují a zároveň nasvětlují vaše tváře v zrcadle bez rušivých stínů. 

Důležité je, aby se světlo z bočních lamp neodráželo od zrcadla a neoslňovalo. Moderní je využití LED pásků a dalších LED zdrojů. Jejich výhodou je nízký příkon a bezpečné napájecí napětí.

SAPHO ALIX galerka s LED osvětlením